Spelkortet blir obligatoriskt på svenska spel

Du har väl inte missat alla gånger tidningar och tv berättar om spelvinster som inte har hämtats ut av personer som lämnat in en rad via ett ombud. Flera miljoner fryser inne varje år på grund av detta. Man spelar och reser sedan bort och kastar lotten i tron att det blev en förlust. Eller att man ändå kommer ihåg men råkar slarva bort kvittot av misstag.

Detta kommer att gälla alla lotto och tipsrader på Svenska Spel

Från och med den 1 juli 2014 måste alla som spelar via ombud registrera sig. Det kommer alltså att bli obligatorisk att använda ett spelkort från Svenska Spel om man ska spela på lotto och t.ex. stryktipset. Men det är inte bara till för att hålla koll på sina vinster utan också ett sätt att stävja den kriminella verksamhet som använder dessa typer av spel. Det kan vara uppgjorda matcher eller penningtvätt. Att spelkort blir obligatoriska ska också kunna hjälpa till vid spelmissbruk, att man ska få statistik på sitt spelade och att spelbolaget kan sätta in vissa åtgärder. Man kommer att kunna ange gränser på hur mycket man kan spela för, och det finns även en funktion att stänga av sitt spelkort helt och hållet.

Kortet kommer man att registrerar tillsammans med sitt vanliga ID-kort. Svenska Spels obligatoriska spelkort kommer t.ex. att vara kopplat till körkortet. Det betyder att du inte behöver bära med dig ditt spelkort utan det räcker att visa upp och skanna in körkortet för att spela.

Lotter kommer dock inte att beröras av detta. Trisslotter och andra lotter kommer att vara fria för alla över 18 år.