Pokerlegender: Stu Ungar

Innan poker fick sin globala spridning med internet och Texas Hold’em så fanns det personer som gjorde succé i den fysiska världen. Idag så kan vi påstå att det är mycket enklare att göra sig ett namn när det kommer till online poker. Man har fler möjligheter då de geografiska gränserna har suddats ut. Längre tillbaka så var det i Las Vegas, spelhuvudstaden nummer 1 som allt hände.

Stu Ungar var en av världens bästa pokerspelare. Han föddes i New York 1953 och började spela för första gången vid 10 års ålder. Stu var en naturbegåvning redan från start. Han började spela Gin under en familjesemester och lyckades spela av hotellpersonalen all nattlig dricks.

När Stu var 13 år gammal gick hans far bort i en hjärtattack och lite drygt ett år efter fick hans mamma en stroke. Stu hoppade av skolan för att kunna försörja sin mamma och syster. Han började arbeta på en lokal kortklubb som dealer. Han började själv att spela om stora pengar och lyckades vinna tusentals dollar varje kväll. Stu Ungar var ett mattesnille med ett fotografiskt minne och kunde läsa av sina motståndare. Men han hade spelproblem, han lyckades även spela bort alla pengar på hästar. Han hamnade till slut i en skuldfälla och var tvungen att åka bort från staden eftersom personer jagade honom och Stu kunde inte betala tillbaka. Stu begav sig till Las Vegas.

I Las Vegas började han att spela Black Jack och på grund av sin förmåga att räkna kort vann han hundratusentals dollar. Men casinon som han spelade på började kasta ut honom på grund av sitt spelsätt. När Stu var 26 år gick han med i turneringen Worlds Series of Poker (WSOP). Då, 1980 vann han finalen i Texas Hold’em. Han vann även nästkommande år. Kort efter hans succé så blev han fast i droger och missbruket tog över Stu Ungars liv.

Han stod utanför rampljusen fram till 1997 då han gjorde comeback i WSOP. Även denna gång tog han hem segern under main event. Ett år senare hittade man Stu död i ett hotellrum i Las Vegas. Drogerna hade tagit hans liv. Stu Ungar blev bara 45 år gammal.